2010. szeptember 20., hétfő

Alternatív fejlesztőjátékok csemetédnek (melyek játszása alatt a legnagyobb biztonságban tudhatod őt, miközben zavartalanul végzed a dolgod)

Jól hangzik, ugye?
Annyi a dolgod, alig látszol ki belőle, s a gyerek állandóan rajtad lóg?
Alább leírok egy pár tippet, amivel hatékonyan le tudod foglalni a csemetéd, miközben:
  • biztonságban van
  • fejleszti önmagát
  • minimális hozzávalók kellenek (amik minden háztartásban megvannak)
  • saját képességeinek határait tologathatja
  • nyugodtan végezheted a dolgod
Biztos, sokszor gondolkodtál el te is, milyen jó lenne megvenni a boltban meglátott, kitapasztalt, a reklámokban kitűnőnek minősített játékok közül egy párat. Arra gondoltál te is, hogy milyen nagyszerűen tudna velük játszani a gyereked, mennyi mindenre fel tudod majd használni, mert, ugye, mennyi lehetséges játéktippet adnak meg vele. De ha mégsem veszed meg, íme egy pár példa, amivel lekötheted a figyelmét, miközben épp ugyanolyan mértékben fog fejlődni, mintha egy drága játékkal játszana:
  • engedd el a csemetéd a cipős-szekrény közelében. Hagyd, fedezze fel a cipők sokszínűségét és sokfélességét. Ha még orális fázisban (mindent a szájába vesz) van, akkor inkább a tiszta babacipők közelében engedd el. Próbálhatja a tépőzárak, kapcsok ki-be zárását, csattintását, fűzők lyukakba való fűzését, formák sokaságával ismerkedhetik meg.
  • ugyancsak jó fejlesztőjáték egy cipzáras dzseki vagy szvetterke feladása a kölyökre, s hagyd a gyereket, próbálgassa bekapcsolni és felhúzni a cipzárt. Ha, egy kis idő elteltével úgy ítéled meg, inkább fárasztja és frusztrálja a játék, akkor finoman segítsd ki a gyereket, majd dicsérd meg a kitartásáért. Ha mindezt indulás előtti öltözködésnél szeretné művelni, szólj neki, hogy nem most gyakorolunk, most öltözünk.
  • hagyj kinn két poharat, amikben van egy kevés víz. Minimum 10 perc szabad időd lesz, mihelyt felfedezte és elkezdi töltögetni a poharak tartalmát egyik pohárból a másikba. :) Kell még: feltörlőrongy, váltóruha.
  • a cipős-szekrény játék egy másik változata az, amikor a ruhásszekrényt pakoltatod ki a csemetéddel. De még érdekesebb, amikor a konyhai szekrényből rámolja ki a gyerek az edényeket. Játszás közben olyan fontos fogalmakkal ismerkedik meg, mint a különböző formák megtapasztalása, kicsi-nagy ellentéte (mely edényeket lehet egymásba tenni), színek, súlyok megismerése (mely edény nehezebb, könnyebb). Ha nagyon félted az edényeid, akkor jelölj ki egy pár játszásra alkalmas edényt, és csak azokat engedd meg, hogy kivegye.
  • a zoknik lehúzása minden 8 hónapos gyerek kedvenc foglalkozása. Egy cseppet más nehézségi fokozat a zoknik felhúzása. Garantált 5 perc. S ennyi, ugye, elég egy gyors mosogatáshoz? ;)
  • nagyon nagy szolgálatot tesz, ha van a házban egy limlomos (zakotás) polc vagy még jobb a fiók. A fiók legyen elérhető magasságban, hogy annak a tartalmát a gyermek bármikor átnézhesse újabb kincsek után kutatva. Mi legyen benne? Korosztályának megfelelő, biztonságos holmik, mint például (mai leltár) parafadugó, madzag, befőttes gumi, nagy csavar, nagy anya, ceruza, mérőkanalak, szalvétta, üres esszencia doboz, hatalmas kulcs, s bármi még ezen felül, amit a gyerek belerak.
  • borítsd ki a játékos kosarát, ládáját. Talál majd benne olyan játékot, amit "évek óta" nem látott, így nagyon boldog lesz. Neked meg jut pár percnyi nyugis telefonbeszélgetés.
  • ha minden kötél szakad, akkor "véletlenszerűen", kinn lehet hagyni azt a tárgyat, amivel általában nem szabad járni (gondolok én a személyes táskára, hátizsákra, minden gyermek kincses bányájára). Ilyenkor kellő körültekintéssel és a lehető legnagyobb csendben szerzik meg a zsákmányt, és lesznek el vele legalább negyed óráig. Kinnhagyás előtt, ajánlatos kivenni belőle a fontos iratokat.

Miket fejlesztenek?
  • kéz-szem koordinációt (viccesen: oda ütsz, ahova nézel? kialakulása, fejlesztése)
  • finom motorikus mozgáskészséget (a későbbi orvos, gépész, mérnök ujjbéli precizitása)
  • fogalmak kialakulása: kicsi-nagy ellentéte, színek, formák
  • önállóságra való nevelés
Jó munkát!

Szeretnél több sporlós kreatív tippet?
A Kórházi játékok tárháza ingyenes füzetecskében olyan játékkiválasztási szempontokat találsz, amelyek nemcsak kórházi, de úti vagy esős időre való játékcsomag összeállításában is segítséget nyújt, változatos korú gyermekek számára. Töltsd ki most az űrlapot és máris megkapod a Kórházi játékok tárháza füzetecskét, benne a 19 tuti unaloműző játéktippel. Kattints ide a feliratkozáshoz!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...