2010. december 21., kedd

Utazik a család (Mit vigyünk az útra?)

Globális felmelegedés, modern migráció stb, így ünnepek előtt sok család utazik egyik vagy másik nagyszülőhöz. Merthogy már nem egy településen laknak: az idős szülők Erdélyben, míg a fiatal család Honoluluban lakik. Na, jó ez egy kicsit éles sarkítás volt, de gondolom, tudod mire célzok. :)
Szóval szűkebb hazánkban utazhatunk kicsi kocsival (személygépkocsival), nagy kocsival, busszal, vonattal, teljes áron, féláron, ingyen, attól függően, hogy milyen variánst használunk. Állítólag repülővel is (mert nagyok vagyunk:) ), de azt még nem próbáltuk.
Mire figyelj:
  • gyerek autósülés: sok gyerek nem szereti, mert lekötve, szabadságában korlátozva érzi magát, netán tényleg nincs hozzá szokva ehhez a élményhez (mégis honnan legyen). De: utazás előtt pár nappal (min. 7-tel) jó meghordozni a csemetét egy kétszer max. 15 perces (de maximum 20 perces) kocsis sétára, mintegy szoktatásként,  ha bekötöd a csemetéd az ülésbe, mert így biztonságosabb, a te vagy a párod keze sem fárad el a tartásban, s ha már akkora nagy, hogy nem kell tartani, balesetet előzöl meg azzal, hogy nem engeded a kocsi belsejében, vezetés közben szabadon apró kezeket és lábakat (kedvencem a kukucs, miközben lefogják a szemed vagy az anyapa ölében akarok ülni kéziféken keresztül való csörtetés. :) Ez még akkor is gáz, ha szimpla 60-assal mész.)

  • ruházat: kint jó hideg, a kocsiban kellemes meleg (ha előtte járattad a motort). Nagyon jó a réteges öltöztetés, mert a kinti hidegtől véd a vastag ruha, s a meleg kocsiban kellő időben le is lehet venni a gyerekről. Ha addigra elaludt volna a gyerek, vegyétek lejjebb a fűtést, inkább öltsetek ti is kabátot, s örüljetek, hogy csendben haladhattok. :) A kertésznadrág, sínadrág, overall-szerű ruhák, mind nagyon praktikus viseletek, de ha hirtelen rátoktör az "anya pisilni kell", vagy pelust kell cserélni, jó ha csak egy sima nadrág van a gyereken. Nem beszélve arról, hogy balesetek is előfordulnak, s imádkozhatsz, míg a vizes, netán más csomagú nadrágot levájjod a csemetédről, aki, ha ügyes, belevaló, még cifrázza is közben. :) Mindezt az anyósülésen végezve.
  • játék: hát akkor most idefigyelj. Egyszerre Mindig Csak Egy Játékot Adj Oda A Gyereknek! Nagyon fontos, hogy ezt a szabályt betartsd, máskülönben túl hamar megunja a játékot, s az út hátralevő részét visítozással fogja tölteni. Nem kell sok játék, de jó ha kézügyben van a gyermek kedvenc játéka, meséskönyve, kocsija, babája, stb-je. Labdát nem ajánlom, hogy az utastérben, emberpalánta által elérhető távolságban vigyetek, mert balesetveszélyes. Nem, ablakot nem tör be, max. elveszítitek, ha le van húzva az ablak, de ha a sofőrt eltalálja... 
  • étel: kell. Legyen adagolható (darabonként is lehessen adni, ha nem álltok, s útközben kell etetni), ne lehessen nagyon maszatolni, sokat morzsálni evés közben (nem mindegy, hogy megérkezel, s a kocsiból két kismalac száll ki veled vagy csak egy pár foltos blúzos emberpalánta.) Keksz, pufuléc, pufarin (gyengébbek kedvéért: zizi:) ), darabokra vágott alma, pirított kenyérkockák, mind jó választás a menet közbeni etetéshez. Nagyobb pihenőnél lehet adni a kézzelfogható, kanállal adható ételeket is (szendvics, babaétel).
  • tisztálkodási szer: ez is kell. Vizes törlőkendő, száraz törlőkendő, szalvétta, egy üveg csak mosásra (kéz, arc, netán popsi) használatos víz, zacskó, plusz egy zacskó a szemét tárolására.
  • csere holmi: inkább bugyi, harisnya, nadrág, zokni, de ha rögtön utazás után jelenésetek lesz, jól jön egy váltóblúz is. Zacskó itt is szükséges.
  • Az autópályán utazók nincsenek ilyen szerencsés helyzetben (ingerszegény környezet, ezért is autópálya...?), de játékkal lehet pótolni.
  • türelem: na, ebből aztán sok kell. Főleg, ha úgy gondolja a csemetéd, hogy ő inkább szándékosan unatkozna, vagy bántja valami, s sehogysem tudja értésedre adni, pontosan mi. A legjobb, hogy nagy lélegzettel veted belé magad a csillapításba, problémafeltárásba, és igyekszel elterelni a figyelmét: nézd a lovak/tehenek legelésznek, né, mennyi fa van kinn, gyere, nézzük meg, van-e piros/kék/zöld színű kerítés ebben a faluban, városban, ki lát többet, stb...

Igen, ezeket mind az utastérben szállítsad, kéznyújtásnyi távolságra tőled.

  Jó utat! :)

Talán ez is érdekelhet: Mit vigyünk magunkkal, ha nyaralni megyünk?

    Nincsenek megjegyzések:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...