2010. július 30., péntek

Árvíz utáni gondolatok

Kedd éjjel (vagy inkább hajnalban?, már nem tudom, mert órát nem néztem) nagy zuhé volt. Jó sokáig esett s úgy igazándiból, ahogy a román is mondaná "ploua cu găleata". Azért szerencsére vedrek nem estek a tetőre, de izgatottan figyeltük az ablakból, hogy akkor a focipályán mi is a helyzet. Tudniillik, ha nagyon nagy a víz a pályán, valószínű, hogy kiömlött a patak. Nahát, nem volt semmi gond. Az ember délben elmegy munkába, etetés, altatás, ház körüli teszek-veszek. Nyugodt vagyok, ugyebár délben még hoztak ki homokot és zsákot a polgármesteri hivatal emberei. Meg is töltötték őket, elhelyezték a kritikus helyeken, szó sem lehet vízről.

2010. július 24., szombat

Tusványosi forgatókönyv anyáknak avagy mit csinálj ha az embered előad s a család is a színen van (kétgyerekes változat)

Csomagolj be a délutáni programra. Úgy induljatok, hogy a kocsiban tudjanak aludni a csemeték, így a délutáni alvás kipipálva. Lehetőleg eső után és a kiszemelt előadás előtt érkezzetek. Nyugtasd meg az embert, hogy azért még odaértek időben. Figyeld a szabad parkolóhelyeket a végállomásnál. Szállj ki a kocsiból, vedd elő a csereruhát, hogy a kölykek átizzadt ruháit felválthasd szárazra. Kérd meg a párod, hogy segítsen egy cseppet, adja fel a ruhát az egyik emberpalántára. Segíts neki áthúzni a gyermek leizzadt fején a ruhácskát, majd húzd át a másik gyermek fején is ruhát. Öltöztessétek át őket, gombold be a gombolnivalókat. Keressétek meg a helyszínt. Mutasd meg a nagyobbiknak, hol találkoztok, ha elveszítenétek egymást. Gyorsan kapd ölbe és szaladj előre megkeresni a család többi tagját, még mielőtt tényleg elveszítenétek egymást.

2010. július 22., csütörtök

Feltuningolt tányérok

Fent: Mesterpéldányok száradás közben
Lent: Kismaszat remekműve
Nem tudom, kinél hogy van, de nálunk a tányér s a csésze (vagy bögre, pohár, nevezd ahogy akarod, a lényeg az, hogy lehessen belőle enni-inni s törhető legyen) fogyóeszköz. Szó se róla, mind a két kölyöknek megvan a maga törhetetlen (éppen csak hajlítható, formázható, horpasztható) műanyag vagy alumínium tányérkája, pohárkája, de valahogy csak a kezükbe kerül egy nem a kezükbe való tárgy is (leveszik a pultról, hirtelenében egy törhetőbe adok inni, vagy arra rakom ki a tésztát (=sütit), mert az övéké a mosogatókagylóban van, s már nincs idő arra, hogy elmosogassam), és máris megtörténik a csoda! Elejtik, rosszul számítják ki a kezük és a pult közötti távolságot (ami egyébként normális dolog, mert még csak 3 illetve másfél évesek), lelökik az asztal széléről... S még annak örvendhetek, hogyha csak megcsorbultak.

Kórházi játékok kiválasztásának szempontjai

Már ötször voltunk kórházban. Kolozsváron is és Kézdin is. Négyszer Nagymaszattal s egyszer Kismaszattal. Nekem ez elég soknak tűnik, főleg, hogy én szülésig csak hírből ismertem eme gyógyító intézményeket. Pedig azért én is átestem különböző gyermekbetegségeken, hűléseken, lázas is voltam nem egyszer. Lehet, mi vagyunk itt a kedvenc betegek??? (Egyébként most is kórházból írom e bejegyzést... :( )

2010. július 16., péntek

Rendezvényszervező (is) lettem

Mióta Szászfaluba kerültem, kezembe került a falu kulturális életének az irányítása. Nagyon nem jelentkeztem én erre a feladatra, de a nagyobb kamaszok annyi bizalommal és nyitottsággal közeledtek felém, és kértek meg, segítsek egy-két színdarab betanulásában, az alkalomhoz illő szereplés elgondolásában, hogy azóta szerveztem farsangi bált, húsvéti, karácsonyi, március 15-i előadásokat, kézműves foglalkozásokat, gyermeknapot, Mikulás-napot, s falunapot. Egyre inkább belelendülök, s ötletelek, mivel lehetne feldobni a szászfalusi eseménytelen életet. S hát van egy-két ötletem...

A múlt évi első falunap a falubeli fiatalok kezdeményezésére született meg. A falunap célja hagyomány- és értékteremtés. Olyan játékokat illetve játékos foglalkozásokat szervezek, melyek által a fejlődő egyén (s nemcsak) kipróbálhatja önmagát, feszegetheti saját maga határait, egyúttal egyre erősödő önbizalmat is nyerve.

2010. július 15., csütörtök

Miért e blog?

Gyerekkorom óta valami "nagy-nagy" dolgot akartam tenni. Egyfajta világmegváltás típusú idea volt bennem. Most, hogy két örökmozgó emberpalánta édesanyja lettem, meg is van a lehetőségem a véghezvitelére. A blogot elsősorban azért indítottam, hogy önmagamnak rendszerezzem azokat a fontos dolgokat, amikkel gyermekeim nevelésében szembesülök. Értem én ezalatt a játék, fegyelmezés, etetés, napi program fogalmait.
Nem szeretném, ha a gyerekeim csak drága játékokkal játszanának, amiknek drága és környezetromboló az előállításuk, és mindig a legújabb divat szerinti felfogásnak feleljenek meg (ettől azért egy cseppet távol állunk még, mert aprók még a purecek), hanem azt szeretném,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...