2011. április 21., csütörtök

Húsvéti gyertyaöntés (csak szülőknek!)

A gyertya mindig jó ajándék. Különösen Húsvétkor és Karácsonykor, amikor megnő a szimbolikus jelentése is (világ világossága, a fény győzelme a sötétség felett). Szerelmesek is gyakran használják, de nagyon jó kapcsolaterősítő is, ha családi "együttevésekkor" meggyújtunk egy-egy gyertyát. Ha te is előszeretettel használsz gyertyát, akkor bemutatok egy tippet, miként tudnád újrahasznosítani a gyertyamaradékokat. - Ennek a gyertyagyűjtési tevékenységnek külön előnye, ha sekrestyében dolgozol, vagy van ismerősöd ilyen helyen, így könnyebben fel tudod tölteni az állományt.-
Kellékek:
  • gyertyamaradékok
  • kettébetört tojáshéjak megszárítva
  • kenderzsineg (kötél)
  • hideg víz
  • rosszabb edény
  • hosszúkás tálka
Lépések előtti lépés: a kenderkötél szárait bontsd szét, ha túl vastag (ha pont jó, akkor ne csinálj vele semmit), és egyenként húzd végig egy darab viaszon, míg egy cseppet megvastagszik. A legjobb a méhviasz, mert kézben is formázható, és könnyebben ráolvad a zsinegre. Ezután vágd fel apró darabokra, akkorákra, mekkorák a tojáshéjak (kb. 2 cm).


1. Lépés: Gyűjtsd egybe a maradékokat és lesd a megfelelő alkalmat, amikor nem nagyon zavarhatnak a gyerkőcök.
Szöveg:   Az se baj, ha gyertyabolond vagy, mert akkor a színek és illatok majd keverednek és különleges gyertyád lesz. Kép: színes (sárga, piros, mélybarna és fehér) gyertyadarabkák, csonkok halmaza egy nájlon zacskóban.
Az se baj, ha gyertyabolond vagy, mert akkor a színek és illatok majd keverednek és különleges gyertyád lesz.

2. Lépés: Végy elő egy kevésbé használt edényt (már ha kímélni szeretnéd a jobbakat, ám nagy kárt nem tesz benne a viasz), és olvaszd fel benne a csonkokat.
SZöveg: Ebben csak egy kis piros illatos gyertyamaradék van, a nagyja inkább fehér. Ha színes gyertyát szeretnél és csak fehéred van, egy kis rúzzsal színezheted (beletörsz egy darabkát a megfelelő színű rúzsból és az edényben a többivel összeforralod). Állítólag zsírkrétával is lehet színezni, habár ezt nem próbáltam. Kép: aragáz (gáztűzhely) csücskéje fentről fényképezve. Az egyik égőn egy csőrös edényben apróbb gyertyadarabkák vannak beletéve.
Ebben csak egy kis piros illatos gyertyamaradék van, a nagyja inkább fehér. Ha színes gyertyát szeretnél és csak fehéred van, egy kis rúzzsal színezheted (beletörsz egy darabkát a megfelelő színű rúzsból és az edényben a többivel összeforralod). Állítólag zsírkrétával is lehet színezni, habár ezt nem próbáltam.

3. Lépés: Míg olvad a viasz, készítsd elő a terepet. Vedd elő a tálat, öntsd tele hideg vízzel, helyezd bele a tojáshéjakat.
szöveg: Ügyelj arra, hogy a tálban elhelyezett tojáshéjaknak legyen egy kis mozgási terük, ne legyenek egymáshoz szorítva túlságosan. Azért kell hosszúkó tál, hogy nagyobb legyen a felülete, egyszerre több gyertyát lehessen önteni. Kép: két tálka egy pulton. Az egyikben kettébetört száraz tojáshéjak, a másik hosszúkás tálkában vízben úszó fél tojáshéjak.
Ügyelj arra, hogy a tálban elhelyezett tojáshéjaknak legyen egy kis mozgási terük, ne legyenek egymáshoz szorítva túlságosan. Azért kell hosszúkó tál, hogy nagyobb legyen a felülete, egyszerre több gyertyát lehessen önteni.

4. Lépés: Óvatosan öntsd fel a héjakat a forró viasszal.

szöveg: Nem baj, ha pár csepp forró viasz a tojás mellé folyik, mert a hideg vízben rögtön megszilárdul, és újra fel lehet olvasztani. Ha úgy gondolod, nem jól állnak a tojáshéjak (fel akarnak borulni), lehet egy cseppet csalni: döntsd arra a felére, ahogy te szeretnéd, hogy álljon. Ki ne vedd még a tálból, mert leégetheted magad a viasszal. Kép: az előbbi hosszúkás tálkában úszkáló tojáshéjak fel vannak töltve piros színű viasszal. Mindegyik másképp áll, kicsit srégen.
Nem baj, ha pár csepp forró viasz a tojás mellé folyik, mert a hideg vízben rögtön megszilárdul, és újra fel lehet olvasztani. Ha úgy gondolod, nem jól állnak a tojáshéjak (fel akarnak borulni), lehet egy cseppet csalni: döntsd arra a felére, ahogy te szeretnéd, hogy álljon. Ki ne vedd még a tálból, mert leégetheted magad a viasszal.

5. Lépés: Mikor kellőképpen megszilárdult, nyomd bele a kanócnak való zsineget.
 
szöveg: Mikor már ennyire megdermedt a kiöntött viasz, bele lehet szúrni az előzőleg viasszal bedörzsölt kanócnak való kenderzsineget. kép: közelkép a tojáshéjba öntött viaszról amint már megszilárdult a viasz a héj körül úgy 5 mm-nyire.
Mikor már ennyire megdermedt a kiöntött viasz, bele lehet szúrni az előzőleg viasszal bedörzsölt kanócnak való kenderzsineget.

szöveg: Így ni! kép: közelkép a tojásgyertyákról. Egyikbe sikeresen be van állítva a kanóc.
Így ni!

6. és 7. Lépés: Dőlj hátra, és várd ki, míg megszilárdulnak rendesen a tojásgyertyák. A legjobb, ha legalább 2-3 órát száradnak. Várakozás közben takarítsd el a romokat. :)


szöveg: Még száradniuk kell egy kicsit. kép: Az egész hosszúkás tálban úszkáló szinte megszáradt gyertyák. Szám szerint 15 darab.
Még száradniuk kell egy kicsit.
8. Lépés: Törögesd le a tojáshéjat a gyertyáid fenekéről.


szöveg: Áldott ünnepi együttlétet kívánok! :) kép: fa tálikóban összevisszaságban vannak a kis gyertyák. A viasz megszáradva elveszítette azt az erős piros színét, ami folyékony állapotában megvolt. Így rózsaszín a színe.
Áldott ünnepi együttlétet kívánok! :)

Miért? Mert:
  • fejleszti (a szülő) finom motorikus mozgását  :)
  • alkotni jó és mert az alkotás örömforrás is a szülőnek
  • örömforrás: a gyerekeknek, hogy ilyen különleges gyertyát gyújthatnak Húsvétkor, és a barátoknak, rokonyoknak, ismerősöknek, akiknek osztogathatja majd őket szimbolikus ajándékként
  • bezsebelheti érte az elismerő dicséreteket.
Katt ide, hogy olvashasd!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...