2011. június 30., csütörtök

Babakocsit a babának! De milyent?

Van, aki a baba születése óta babakocsiban hordja a kicsit, s van aki csak később. Mindenképp, ha babakocsi vásárlásra adod a fejed, jó megfontolni egy pár dolgot:
  • hol fogod használni 
  1. kisebb vagy nagyobb sétára: azt kell itt megnézned, hogy ha hosszabb sétára indulsz, legyen elég helye a gyermeknek (ha most még kicsi, majd megnő) forgolódni, mozogni, ne érezze bezárva magát. Lehessen minimum három (3), de jó ha több fokozatba /dőlési szögbe állítani a kocsi támláját, ha netán elalszik a baba, ne maradjon mereven, hanem kényelmesebb pozícióba lehessen fektetni a purecet.
  2. aszfaltozott, sima, netán köves-kavicsos, lejtős úton: itt a babakocsi kerekeit kell megvizsgálnod: ha kicsik, akkor inkább akadálymentesebb útra való, a nagyobb kerekű meg göröngyösebb terepre. azt is nézd meg, műanyaggal vagy gumival vannak bevonva a kerekek. Nyilván, a gumi bevonatú kerék jobban felfogja a rázkódást. Aztán a csúcs (az igazi terepjáró) a fékkel és lengéscsillapító rugókkal ellátott babakocsi!
  3. városba vagy kirándulásba: jó, ha városba magasított ülőkéjű babakocsit veszel, mert zsúfolt, forgalmas helyen arcmagasságban csap ki kipufogóból a gáz és verik fel a port
  4. vásárláskor: hasznos az alól csomagtartóval rendelkező babakocsi találmány. Nagyon kényelmetlen, frusztráló és fárasztó, mikor a két marokra fogott babakocsit tolod, és összevissza himbálóznak a szatyrok a kezeden. Ha nincs tárolótér, akkor vigyél magaddal hátizsákot az elegáns oldaltáskád helyett, vagy akaszd fel a babakocsi fogantyújára. FIGYELEM! Nem egy helyen láttam kitéve babakocsis szülőket diszkrimináló plakátokat, hogy tilos babakocsival bemenni a boltba.  Sajna, nem fényképeztem le, de ilyenkor (ha nagyon be kell/akarsz menni) meg kell oldani úgy a gyerek, mint a babakocsi felvigyázását.

  • hol fogod tárolni
  1. belefér a kocsi csomagtartójába: vannak ernyőre csukható és vannak lapjára csukható babakocsik. A különbség az a kettő között, hogy egyik kisebb (ernyő), másik (lap) nagyobb helyet foglal el. Ha kocsival/vonattal/busszal/tömegközlekedési eszközzel szándékszol babakocsistól utazni, akkor vedd figyelembe mennyire tudsz boldogulni egyedül vele (nem biztos, hogy kapsz megfelelő, jóérzéssel megáldott embereket, akik segítnek majd neked). Általában a lapjára hajtott babakocsik nehezebben kezelhetőek (pl. nem lehet magad után húzni).
  2. van hely a lakás/ház körül a babakocsinak: ha házban laksz, akkor akad annyi hely a ház körül, hova be lehet tenni az időjárás viszontagságai elől, azonban ha blokkban (tömbházban) élsz már kérdéses, hogy van-e hely az előtérben, a lépcsőházban, netán lépcsőznöd vagy liftezned kell. Itt megint a térfogat-súly arányt kell nézni: belefér a liftbe? Egyedül fel tudom vinni a kocsit? Ha bevásárlás után jövök, hogy oldom meg gyerek-kocsi-csomagok szállítását?
  • mekkora gyereknek kell
  1. még újszülöttnek: Hamar megnő, ezért figyelj arra, hogy a pár hetes csecsemőnek még bőven megfelelő, kényelmes babakocsi, pár hónap után lehet már nem lesz az. Lehessen több dőlési szöget beállítani, hogy  a gyermek fiziológiai igényének megfeleljen. Ez a három mindenképp legyen rajta opcióként: teljesen egyenes (180 fok), félig ülő (45 fok), vagy ülő (90 fok). Különösképpen igaz ez, a "tesó-babakocsikra" ahol az újszülött s az egyéves körüli testvérke is elfér, de az első ülést nem lehet dőlteni és a hátsó rész is kicsike.
  2. ülni tudónak vagy járni-is-tudónak: A fent említett hármas fokozat itt is nagyon fontos. Továbbá a babakocsi belső nagysága is: lehessen benne megmoccani. Ez a korosztály kimondott szabadulóművész, ezért jó, ha legalább hárompontos (két váll és lábköz), de még jobb ha ötpontos (két váll, lábköz és kétoldalt) rögzített öve van, amit használni is lehet.
  • hogyan fogod tisztítani
  1. levehető, kivehető az üléshuzata és/vagy egyéb részei: mindenképp jó, ha kivehető az üléshuzata, mert a böfitől, nyáltól, kekszmorzsáktól s almadarabkától (csak hogy a leggyakoribbakat említsem), bizony, jól összemocskolódhat a kocsi.
Amit nem tudok besorolni sehova sem, de gondolni kell rá, hogy eshet az eső, vénasszonyok potyoghatnak az égből, ezért jó ha kóberes (napernyős) az a babakocsi. Még a legkisebb méretű napernyős rész is nagy szolgálatot tehet. A csúcs az átlátszó nájlon fóliás védőhuzat, ami teljesen vagy részben befedi a babakocsit, és ami alatt a baba nemigen érzi az időjárás és vénasszonyok viszontagságait. :)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...