2011. július 25., hétfő

Kornak megfelelő kirakós (puzzle választás)

Ugye, milyen jó, mikor a reklámokban tündéri kis fiókák rakosgatják a változatosnál változatosabb kirakósokat egymás mellé? Milyen idillikus a családi kép: tűzhely lobog, s apuka-anyuka a gyerekek feje fölött összemosolyog, miközben figyeli csemetéik játékát.
De azt senki se mondja meg a kezdő szülőknek, hogy a saját fiókájuknak milyen szempontok alapján válasszanak puzzle-t, hogy a gyerek ne kapjon dührohamot, mert sehogyse tudja egymásba illeszteni a darabkákat, vagy a túl sok képi inger lefárasztja őt.

Íme egy lehetséges választás. Préselt falemezből van készítve, szép a rajz, könnyen össze lehet illeszteni a darabkákat.
Lehet kapni keretes puzzle-t, keret nélkülit, fából vagy kemény papírból (kartonból) készíttetett, 4 darabostól 64 darabosig.
Kezdésnek a két darabost ajánlom (1-1,5 éves kortól), s apránként növeld a kirakós darabkák számát. Ez nem azt jelenti, hogy a 8 darabosból csak kettőt adsz oda, s aztán a többit.  :)

Egyetlen szempontom az, hogy kornak megfelelő legyen (újabban már arra a játékra is kiírják, hogy 3 éven aluliaknak tilos, ami amúgy egy 3 éven aluliaknak szánt játék), ezért vizsgáld meg:
  • hogy lehetőleg ne váljanak le darabkák a játékról
  • legyen könnyű, jó a fogása
  • strappabíró legyen, bírja a gyűrődést
  • esztétikus legyen a kép, valamint
  • legyen könnyen felismerhető a tárgy/személy/állat rajta (kisebbeknek egyszerű kép, nagyobbaknak már jöhet a bonyolultabb is)



Ugyanaz, mint fennebb, csak ezen talán jobban látszik, hogy egyes részek leváltak a darabkák oldalairól. Ez a hátránya ennek a példánynak. Ajánlott 3 éven felüli korosztálynak.

Keretes, fából készült (nem préselt lemezből), egyszerű vonalvezetésű, tiszta kép. Őszintén, nem tudom, hogyan van fára aplikálva a kép, csak az összeillesztésnél kopik egy kicsit. Használtan vettem, és még mindig bírja a strappát, annak ellenére, hogy napi háromszor üzemmódba helyeztetik, és nem csak a rendeltetésének megfelelően...

A fentinek a társa. Míg az előbbi bonyolultabb kép (több feismerni való állat van a képen), addig ez egyszerűbb. Két éves kortól ajánlom. A keret segít abban, hogy azok a fránya részecskék ne szaladjanak világgá, míg a kis szorgos kezek egymásba illesztik őket.

Ennek a kirakósnak jó a fogása, szépek, esztétikusak, könnyen felismerhetőek a képek. Szinte ideális is lehetne ez a párkereső akár egy egy-másféléves gyerek számára is, ha nem vastag papírból, hanem keményebb fából készül volna, mert az orális fázisban lévő gyerek könnyen eláztatja a karton egyes részeit.

Ez egy sok elemes (kép és darab) kirakós, inkább 4 éven felülieknek. Az is lehet, hogy egy edzett 3 évesnek is sikerélményt nyújthat. A kép egy vékony, kemény fekete színű tartóra van ráragasztva. Mivel vékony, nehéz lehet a fogása kevesebb kézügyességgel rendelkező gyermek számára.

Íme egy kínai (értsd minőségileg gyenge) kirakós: ugyanúgy, mint a fás (tehenes) változatnak, ennek is volt egy kerete, de az már rég eltűnt. Vékony papírból van, állandóan mozog, a kis kezecskéknek nem olyan egyszerű egymásba illeszteni a darabokat. 3 éves kortól ajánlom, ha nincs más, de készülj fel rá: nem fog éveket tartani.

Nem mértem le, de szerintem ez az ideális puzzle-vastagság, ha kemény papírból van (vagy fából). 1-3 éves korosztálynak kitűnő.
Tipp: érdemes időnként nagyobb korosztálynak szóló játékot venni előre, ha alkalom adódik (akciós), mert az igazi, jó minőségű játékokat olcsó pénzért ritkán prédálják.Nem egy játékunkat turkálókból szereztem be, újonnan.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...