2011. október 20., csütörtök

Kertünk dísze: Hosszúorrú Vinetta és a fogpiszkáló zöldségbábok


Szöveg: Lehet OK jelet mutató kézfej... Kép: egy vinetta (padlizsán) a konyhapulton kenyérvágó deszka sarkához támasztva. A vinettának egy kinövése teszi olyan érdekessé, ami egy ok (minden rendben) jelet formáz.
Lehet OK jelet mutató kézfej...
Ne hidd azt, hogy csak a drága játék az igazi játék. Sokszor az a legjobb játék, mikor saját szemünkkel látjuk, hogyan alakulnak át dolgok. Legalábbis nálunk így történt.
Még mielőtt minden lefagyott volna a kertünkben, leszedtük a termést, s elraktároztuk őket. Illetve, elraktároztuk volna őket, ha kezünkbe nem került volna ez a vinetta (gyengébbek kedvéért: padlizsán). Úgy változott, alakult, ahogy forgatgattuk: volt hosszúorrú, mosolygós, kalapos, minden rendben- jelet mutogató. Így, nem került bele a pincébe, hanem megtartottuk, s napi játékunk aktív részese lett.
Ha neked is nehezedre esik lefoglalni a gyereked ebben a változékony időben, vagy nincs lehetőséged több időt a szabadban tölteni (udvar, kert, park) akkor szerezd be a következőket:

  • fogpiszkálót (ipari mennyiségben) összetűzésre
  • lehet gombostűt is használni fogpiszkáló helyett, de baleset-veszélyesebb, főleg kisebb (pl. kiscsoportos) gyerekeknél
  • érdekes formájú zöldségeket, kevésbé lédús gyümölcsöket
  • plasztelin vagy agyag tartószerkezetnek felhasználva például
  • esetleg (színes) papír és ragasztó is jól jön
    Szöveg: ...vagy vigyorgó kalapos fej. Kép: Ugyanaz a vinetta ezúttal szemből fényképezve. A kinövés most egy hosszú orrnak tűnik. Az "orr" alatt beszakadt rész úgy néz ki,mintha mosolyogna a növény. A fején lévő zöldes rész és a szár adja a kalapot.
    ...vagy vigyorgó kalapos fej.
Mindezeket az összetevőket kombináljátok kedvetek szerint. Nézzetek, keresgéljetek, alakítsatok, vágjatok, szabjatok ízléseteknek való alakokat, bábokat.
Így kialakulhatnak vízi-szörnyek, kalózok, hercegnők, katicabogarak, sündisznók, s számuknak csak a fantázia szab határt.
A bábokat öltöztetni is lehet: rongydarabkával körbekötöd a murok felső (vastagabb) részét, máris főkötős murkod lett, ha még középmagasságban is kötsz egy kendőszerűséget, akkor már kész háziasszonyt kapsz.
Kalapot ha készítesz, gombostűvel vagy ragasztóval odaragaszthatod a murok, petrezselyem vagy akár a celler fejére.
Ha jól bánik a gyerek a hámozóval, próbálhattok alma-, tök- vagy krumplihéjból kalapot, szoknyát, mellényt hámozni. Akár egyszerre több héjat is felhasználhattok, így igazi színes ruhája lesz bábotoknak.

Nincs több ötleted? Alább bemutatok egy párat.

Szöveg: Nagycsoportosok hajas rockerkukorica-társasága. Ha előtte a karikákat felvágod, kevésbé fejlett kézügyességű gyerek is kialakíthatja a szúrással kialakítandó kukorica-arcot. Kép: 5 darab kukoricabáb, aminek meg volt hagyva a barnás haja is. Murok (sárgarépa) karikákat gombostűztek szemnek, szájnak, orrnak, a talpuk plasztelinből (gyurmából) készült.
Nagycsoportosok hajas rockerkukorica-társasága. Ha előtte a karikákat felvágod, kevésbé fejlett kézügyességű gyerek is kialakíthatja a szúrással kialakítandó kukorica-arcot.
Szöveg: Szörny Rt.-t eszi az irigység ennyi veritábilis figura láttán... Szintén nagycsoportos korosztály műve. Vágd ketté, szúrd belé s kész is van! :D  Kép:  Óvodás asztalkán zöldségbábok sokasága, amelyek felibe vagy kettébevágott zöldségdarabkákat kötöttek össze egész zöldségekkel. Felhasznált anyagok: krumpli, dísztök, petrezselyem, murok, káposzta, hagyma.
Szörny Rt.-t eszi az irigység ennyi veritábilis figura láttán... Szintén nagycsoportos korosztály műve. Vágd ketté, szúrd belé s kész is van! :D
update 2012. okt. 12. 
Szöveg: Ilyenek várták ma az oviból hazaérkező aprónépet. Kép: Ablakpárkányon két (egy kukorica és egy vinetta) zöldségbáb. Leírásuk az alábbi képeken fog megtörténni.
Ilyenek várták ma az oviból hazaérkező aprónépet.
 

Szöveg: Ilyen kukoricaemberkét úgy készíthetsz, ha a szemek és a száj helyéből kipattintod a kukoricaszemeket és behelyettesíted bogyókkal. Jelen esetben galagonyabogyókkal. A kéz két minicukkini fogpiszkálóval hozzáerősítve a testhez. A talpja plasztelin, alias gyurma. Kép: Kukoricagyurmatalapzaton, melynek szemei és szája száraz galagonyabogyókból van kialakítva. A kezeit széttárja a szája magasságában.
Ilyen kukoricaemberkét úgy készíthetsz, ha a szemek és a száj helyéből kipattintod a kukoricaszemeket és behelyettesíted bogyókkal. Jelen esetben galagonyabogyókkal. A kéz két minicukkini fogpiszkálóval hozzáerősítve a testhez. A talpja plasztelin, alias gyurma.

Szöveg: Ide figyelj, így szállok fel! Vinetta pilótaemberke. Kép: Ugyanazpn a piros ajtó előtt áll féloldalról lefényképezve a vinetta pilótaemberke. Két picuri és egy nagyobb vinettából van összeállítva. A "ragasztások" fogpiszkálóval történtek. A haját a vinetta megmaradt, leszáradt szára adja. A kezei madártollból készültek, szimplán beleszúrva a vinetta testébe.
Ide figyelj, így szállok fel! Vinetta pilótaemberke.


Egyéb kreativitást fejlesztő játékokra van szükséged? Kérd a Kórházi játékok tárházát, amelyben kórházi és otthoni játszásra alkalmas 19 játékötletet találsz! Katt ide és töltsd ki az űrlapot!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...