2011. október 27., csütörtök

Zákuszkázzunk, gyerekek!

Jól jön a kis kukta segítsége.
Miért készítsünk mi magunk zákuszkát, azt az egy érvet leszámítva, hogy nagyon finom, s télen jólesik elővenni valamit a spájzból, ahol (nagyjából) katonásan állnak a különböző borkánokba az eltett finomságok?

Egyáltalán, mi az a zákuszka? Egyesek zakuszkának hívják, de mi zákuszkának szólítjuk. Bolgárul reggelit jelent, nálunkfele pedig azt a különleges zöldségegyveleget, amit a következőképpen lehet készíteni.

Hozzávalók (ne várj pontos receptet tőlem, én így csinálom):
  • hagyma (lehet póréhagyma)
  • olaj
  • paradicsompaprika (úgyis mint gogos: lehet zöldebb is, de a végeredmény sokkal kellemesebb több pirossal)
  • vinetta (padlizsán): ezt előtte le kell sütni lerben, a tűzhelyen (de akkor gamaty egy munka) vagy rácson a szabadban.
  • a vinettát ki lehet váltani gombával vagy szemes paszullyal (úgyis mint faszulyka vagy bab). A paszulyt és a gombát is ajánlott előtte külön megfőzni.
Mindezeket jól ledarálod (vagy a robottal összevágod) és összevegyítve megfőzöd. Ebben a sorrendben tedd bele az edénybe a hozzávalókat:
  1. forró olajba
  2. az apró hagymát (addig kavargasd, míg meg nem üvegesedik)
  3. aztán tedd belé a darált gogost (paprikát). Addig kell főzni, míg nem lesz annyira nyers (éles) a paprikadarabka széle. Van, aki ezt is lesüti előtte, meghámozza, s úgy aprítja, mert állítólag ettől jobb az íze. Én még nem próbáltam
  4. s utolsóként tedd bele a vinettát (vagy gombát, vagy babot), s addig főzd, "amíg feljön az olaj a tetejére". Elárulom, hogy nekem ezidáig egyszer se sikerült, mert ahányszor feljött, mindig össze-vissza pröckölt mindent, s elégettem magam. De ezt leszámítva, finomra sikerült.
  5. ízesítésként lehet bele tenni borsot (jobb, ha megdarálod, mert evésnél nem kockáztatsz), babérlevelet (ezt kihagytam legutóbb), s egyéb zöldfűszert (egy kis borsikafűt tettem bele). És persze a SÓt ne feledd ki. :)
  6. a végeredmény egy kellemes illatú, kenhető kenőke lesz, amit kenyérre kenve vagy tányérra téve ehetünk.
Miért jó a családnak (neked, a gyereknek), ha zákuszkát csinálsz? Mert:
  • finom
A gyerek valóban hasznos lehet az épp aktuális munkafázisnál ügyességi és korosztálybeli szintjének megfelelően : moshat, pucolhat, vághat, gombot nyomhat, kikaparhat (persze felügyelettel). Hasznosság érzésének a kialakulása, fenntartása által boldog, kiegyensúlyozott gyerekünk lehet. S ezzel együtt mi is azok leszünk. :)

  • fejlődik a finom motorikus mozgása (vágás, tekerés, mosás, pucolás) és erősödik a csukló- és ujjizomzata. Mindezek alapvető feltételek a könnyű írástanuláshoz.
  • alapvető fizikai ismeretekre is szert tesz: nagyból kicsi lesz, érdesből finom vágás, főzés útján.
  • színismeretét is elmélyíti, illetve megismerkedik a színek keverésével. Ez akkor érdekes, ha különböző színű paprikákat használunk fel a zákuszkához és mindezeket húsdarálón daráljuk meg. Hamar rájön a gyerek, hogy a kijövő pép színét befolyásolhatja a belerakott paprika színe, s nekiáll kombinálni. (Ha meg nem jön rá, akkor hívjuk fel rá a figyelmét.)
  • a gyerek nekiállhat címkét készíteni a borkánokra, így az idő alatt se lesz láb alatt.

Konyhás dolgokról itt olvashatsz még: A kés használatának tanítása valamint Címkézzük meg a borkánokat

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...