2011. szeptember 29., csütörtök

Készségfejlesztő játékok. Muszáj?

A kicsik seperc alatt rájöttek, hol kell kiszedni a darabkákat.
Mert jól néz ki, mert "olyan fejlesztő", mert mindenhonnan ez sugárzik, hogy "vegyél a gyerekednek játékot!". Nincs is ezzel baj, csak azzal, hogy az egész egy nagy ámítás! Mert azt sugallják, hogy a gyermeked, és vele együtt te is, akkor lesz boldog, ha mindazokat a játékokat (vagy egy részüket), amit reklámoznak, megkapja. Hát szerintem nem ettől lesz boldogabb a gyermekem. Hanem attól, hogy együtt vagyunk, együtt készítünk el dolgokat, együtt kirándulunk, játszunk, együtt keverjük ki a tésztamasszát és kukucskálunk a lerbe, hogy "kisült-e már a kalácsunk".

2011. szeptember 26., hétfő

Nyelvtanulást segítő videócskák

Ha szeretnéd, hogy gyermeked, ne csak az iskolában találkozzon a román nyelvvel, akkor jó, ha szánsz egy kis időt arra, hogy megismerteted őt a román nyelv hangzásával. Az a legszerencsésebb eset, ha van olyan közeg, ahol természetes úton tudja felszívni a nyelvet, de ha nincs, van pár olyan módszer, amit te is ki tudsz használni.
Például mondókázhatsz neki románul, vagy felolvashatsz egy szépen illusztrált könyvből, vagy csak egyszerűen hallgassatok együtt (vagy háttérzajként) román gyermekdalokat.

2011. szeptember 24., szombat

Lomtalanítás és kézbáb

Kacér zoknibáb
A minap feltúrtuk a szekrényeket s kiürítettük a fiókokat lomtalanítás címszó alatt. Most nem fogom felsorolni, hogy mi mindennel játszottak a drága palántáim, de ha elárulom, hogy fehérneműs fiók is kiürült, meg a téli ruhás részt is megszellőztettem, akkor, gondolom, van egy kis képed róla. Divatot teremtettek, na! :) A lényeg, hogy előkerült egy jó pár, eléggé lestrappált zokni.

Nem vagyok valami nagy varró, de egyre inkább be kell látnom, hogy gyermeknevelésnél (kreatívkodásnál) létfontosságú tényező a varrni tudás. Így, még mielőtt teljesen eluralkodott volna a káosz, előkaptuk a varró dobozkát és varrtunk a zoknikra szemet, szájat, orrot, hajat.

2011. szeptember 21., szerda

Tudtad, hogy a szülők 86%-ának gondja van...

...a gyermek figyelmének a lekötésével?

A szülők 86%-a nem tudja, hogyan kösse le csemetéje figyelmét arra az időre, míg a szükséges házimunkát végzi el, ezért gyakran bekapcsolja a tévét figyelemelterelő hadműveletként. Ám a szülők által jótékonynak hitt hatások nem érvényesülnek. Például nem tanul meg a gyermek beszélni és nem javul a szókincse sem a tévénézéstől. A fantáziáját meg kifejezetten háttérbe szorítja.

Ha meg nem tévézik a gyerek, akkor fennáll a baleset veszélye, mert ilyen a gyermek: mindent kipróbál. Ezért egy óvatlan pillanatban megtörténik a baj: leesik, felmászik, leránt, magára húz, kiesik, ráesik, leforráz stb.

Szeretnéd lekötni a gyermeked figyelmét úgy, hogy hasznosan és biztonságosan is teljen mindkettőtök számára az idő?

Akkor itt az idő, hogy kipróbáljátok Törpmanó játszófüzeteit 3-7 éves korig!

Törpmanó nyári játszófüzetével egy olyan szórakozási-fejlesztési lehetőséget kínálok, ami teljesen eltér az eddig megszokott munka-fejlesztő füzetektől.

2011. szeptember 15., csütörtök

Mi kell az oviba?

Sok oviba kérnek mesepárnát.
Beírattuk a csemeténket oviba. És aggodalommal vegyes örömmel várjuk a tanévnyitást. Igyekszünk minden információt beszerezni arról, hogy akkor mi is lesz a pontos menete egy óvodai napnak, mit esznek majd, ha napközibe adjuk, meg akarunk bizonyosodni arról, hogy a lehető legjobban bánnak majd vele, és feltesszük a létező összes kérdést arra vonatkozóan, hogy "mi lesz, ha majd sírni fog elváláskor". Főleg az első gyereknél. :)
Megkapjuk a listát is, hogy mit kell, mit ajánlott vinni és mit nem ajánlott vinni az oviba.
Ha még nincs listád, vagy nem volt szülői értekezlet, netán nem is hallottál róla, akkor talán jól fog neked is ez a bejegyzés.

2011. szeptember 14., szerda

Milyen a biztonságos gyermekruha?

Visszafogottan díszes-divatos lánykablúz.
Tény és való a kölyket öltöztetni kell. Vagy éppen vetkőztetni. A nagy kérdés az, hogy mibe és hogyan? Azt hiszem sokan egyetértetek velem, hogy a legfontosabb kritériuma a ruhának, hogy védjen-óvjon az időjárás viszontagságaitól és legyen kényelmes. Persze, az öltözet kiválasztásánál  közbelépnek még olyan kényes kérdések is, hogy legyen mutatós, nézzen is ki benne valahogy a gyermek, netán az sem árt, ha az utolsó gyerekdivat szerint öltöztetjük fel. 

Na és akkor milyen kritériumok szerint válasszunk ruhát?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...