2012. június 8., péntek

5 megfontolandó dolog gyermekülés-vásárláskor (9-36 kg)

Kinőttétek már a kagylót?

Hamarosan itt a nyaraló szezon! Vakációban általában megbolydul a család, és gyakrabban kirándulgat, autózik, mint év közben. Ha nem egyéb kiruccannak egyet a nagyszülőkhöz (falura, városra), a szomszéd faluba, tengerre, hegyekbe kocsikáznak.
Magyarországon szigorú követelmény a gyermekülés használata, míg nálunk engedékenyebbek a törvények (vagy inkább a rend őrei?).
Mire figyelj, ha biztonságos gyermekülést szeretnél venni? 
Honnan tudod, hogy gyermeked kinőtte már a kagyló típusú gyermekhordozót? Milyen autósülést érdemes venned a gyermekednek?

1.Kinőtte, kihízta.
Úgy készítik a kagylótípusú babahordozókat, hogy általában egy max. 9 kg-os gyerek számára jó. Arra kell figyelni, hogy a fejecskéje mindenképp az ülés védésében legyen, ne nőjje ki magát az ülésből (a feje búbja a kagyló magasságáig érjen). A csecsemő babádnak akkor van szüksége új babafotelre, mikor több, mint 9 kg lesz, vagy lábai lelógnak (kilógnak a kagylóból). Ez az időszak általában olyan 1 éves kor körül van kisebb-nagyobb egyéni eltérésekkel. Minden eset egyedi, így neked kell eldöntened, hogy gyermekednek, aki nincs még 9 kiló, de kevés a helye fészkelődni, jó-e még vagy sem az ülés, s mit csinálsz ha túl magas a baba vagy ha több mint 9 kg meddig tartod biztonságosnak a kagylót. 

2. Egybe vagy külön?
Sokan állítják, hogy a kagylót kinövő gyereknek jó  a két részes autósülés. Ez a kétrészes ülés egy magasító részből és egy hátrészből tevődik össze, amelynek a rögzítő öve az autó biztonsági öve lesz. A háttámla nem állítható különböző dőlési szögekbe.
Szerintem nem jó ez a választás, rögtön a kagyló után. Miért? Két okból is:
  • ha hosszabb távot tesztek meg, a baba könnyen elfárad, nem bírja magát tartani, hátproblémákhoz vezethet
  • mivel a felnőtt biztonsági övvel kell bebiztosítani a gyereket, csak 3 ponton fogja az öv a gyereket, így egy esetleges veszélynél (akár egy erősebb fékezésnél is, nem beszélve koccanásról) nagyobb a sérülés veszélye. (A gyermek kicsi, még nem tudja igazán tartani magát, az öv meg nagyobb test kifogására volt tervezve, nem tartja elég stabilan a gyerek testét.)

3. Mekkora a dőlési szöge?
Az egyéves babának a fekve ülés (amint a kagyló típusú babahordozóban ült/feküdt) még mindig kényelmesebb hosszú távon, mint a merev, egyenes hátú ülés.
Ezen a vassínen csúszkál az ülés.
Ezért figyelmedbe ajánlom, ülésvásárláskor azt is nézd meg, hány fokozata van a háttámla (egész ülés) megdöltésének. Ugyanúgy, mint a babakocsinál, ennél is minimum három (3) fokozat szükséges. Szerintem az ideális a 4 dőlési szögbe állítható ülés (illetve az, hogy a gyereket szinte fekvő pozícióban is lehessen utaztatni - hosszú távú utazás esetén, nagyon hasznos), de ilyent alig lehet kapni. Nekünk két ülésünk van, ami közül az egyik jól megdől (az alvó gyereket szinte vízszintesbe lehet hozni, ha van elég hely), míg a másik nem ennyire állítható.

4. Milyen anyagból készült?


míg ez vékonyabb, kevésbé rezisztens az ütésre...
Mi a két kép közti különbség?
ám, ez tömörebb, ergó biztonságosabb...
Mind a kettő fekete műanyagból készült autósülés...


Nagyon fontos az is, hogy milyen anyagból van az üléshuzata. Ha tömény műszálas, nagy valószínűséggel kicsattog tőle a gyermek bőre a nagy melegben, illetve nem engedi szellőzni a hátát. Van tapintásra bársonyos bevonatú ülés is (talán velúr, de nem vagyok biztos), azok jobbacskák, ám tiszta természetes alapanyagú üléshuzatot nem találtam a hazai piacon. Persze, még mindig lehet csináltatni.

Ami a szellőztetést illeti: mindenképp izzadni fog a lurkó ha hosszabb távot teszel meg vele ülésbezárva, de nem mindegy, hogy milyen mértékben.


5. Mennyire biztonságos?
A gyerekhordozó nem csúszkálhat, billeghet az autó ülésén, stabilan kell rögzíteni.
Ez a fémrúd arra szolgál, hogy becsíptesd vele a kocsi biztonsági övét, hogy ne csúszkáljon.
Ha a kocsiüléssel kapott útmutató szerint vezeted el és fekteted fel az övet (értsd: rögzíted a bébifotelt a kocsiülésen), akkor ugyanazon az elven fog működni, mintha egy személyt tartana: fékezéskor leblokkol az öv.
3x2 pár lyuk a megfelelő övmagasság beállításához.
Ahhoz, hogy biztonságos ülés legyen, az szükséges, hogy a gyerek növekedésének megfelelően időről időre átállítsd az ülés övét (jobban fogja, nem nyomorítja meg a vállat). Ezért a fenti állítható lyukak megléte alapkövetelmény.


A gyerek biztonsága és kényelme érdekében kifejlesztettek olyan üléstípusokat is, melyeknek kétoldalt a fejtámlán puhább részt alakítottak ki, illetve a test alá vékony, sűrített szivacsréteget tesznek.
Építkezésben, dobozolásba használt hablemez szerűség.

Az öveknél azt kell megfigyelni, hogy hány pontban védi a gyereket. A legegyszerűbb a hárompontos (két kar és lábköz), míg a biztonságosabb az az ötpontos rögzítési modell (két kar, a derék/csípő két oldalán és lábköz).



Utazni készültök? Nyaralni indultok? Ezekből az írásokból is meríthetsz ötletet!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...