2012. szeptember 13., csütörtök

Legyen kaland az olvasás!

Fekete keretes nagyító az előtérben, háttérben egy apróbetűs fekete-fehér lap.  Pontosabban a Székely szótárból  egy nyomtatott lap. A nagyító alatt lévő szöveg kiugrik, erősebben látszik.
Gyere, játszódj velem!

Avagy hogyan gyakoroljuk a gyerekkel az olvasást?


Nyakadon az évkezdés és úgy érzed, hogy a gyerekednél a feledés jótékony homályába veszett a betűk tudománya? Vagy tud-tud, de talán nem ártana egy csepp ismétlés?
Ebben a bejegyzésben egy általam kipróbált és jól bevált fejlesztő és játékos olvasási módot mutatok be. Ez a módszer hasznos lehet a számokkal való ismerkedésben is, vagy akár idegennyelv tanításában is. Ötleteket a bejegyzés végén találsz.

Szükséges kellékek:
  • egy játszani kívánó lurkó
  • törésálló, strappabíró nagyító
  • apróbetűs lap (szinte lényegtelen mi van rajta)
  • jól író plajbász (ceruza, karióka)
Hogy működik?
Előveszed az apróbetűs lapot. Ha nem irodában dolgozol, és nem marad semmilyen újrahasznosításra való papírosod, akkor fénymásolj le egy akármilyen "felnőtt" lapot kicsinyítve. A képen ugyanaz a fenti lap a nagyítóval, ám távolabbról fényképezve. A nagyító inkább szürke, mint fekete és öszecsukható.
Előveszed az apróbetűs lapot. Ha nem irodában dolgozol, és nem marad semmilyen újrahasznosításra való papírosod, akkor fénymásolj le egy akármilyen "felnőtt" lapot kicsinyítve.
Szólsz a gyereknek, hogy most egy igazi nehéz feladat vár rá. Vajon meg tudja találni az összes számot azon a lapon? Használhatja a nagyítót is. A kép ugyanaz, mint a legelső fénykép. Közelről fényképezett Székely szótár oldal.
Szólsz a gyereknek, hogy most egy igazi nehéz feladat vár rá. Vajon meg tudja találni az összes számot azon a lapon? Használhatja a nagyítót is.


A gyerek ezt a tevékenységet élvezi, mert elsősorban játszik.
Nagyító van a kezében. Megtanulja azt használni (milyen közelre-távolra vihetem az íráshoz, hogy minél jobban lássak?).
Nem arra figyel, hogy találja meg a betűket, hanem arra, hogy nagyítóval a kezében találja meg a betűket. 
Nagyobb a kihívás, több benne a kaland és élvezet, mint egy szimpla "ismételjük csak át azokat a betűket" akcióban.

Esetünkben ez a lap a Székely szótár egyik oldala volt. Mi, felnőttek épp ezzel dolgoztunk. És az átnézett lapokkal a nagyobbik Maszkura folytatta a munkát. A képen egy türkizkék blúzban negyedig látszó gyermek hajol rá egy bordó székre helyezett lapra. A gyerek előtt sok lap van egymás alá helyezve, amiket már átnézett. Piros kariókával dolgozott. Az előtte levő lapra még nincs ráírva.
Esetünkben ez a lap a Székely szótár egyik oldala volt. Mi, felnőttek épp ezzel dolgoztunk. És az átnézett lapokkal a nagyobbik Maszkura folytatta a munkát.

Játékötletek:

  • lehet betűre, számra, szóra keresni
  • történhet időre a keresés
  • helyesírási hibákat kereshet
  • pótolhatja a hiányzó ékezeteket a kölyök
  • nehezíthetjük úgy is, hogy csak minden második, harmadik bizonyos betűt, számot keresse meg
  • idegen nyelvből (pl. angol) keresheti csak azokat a betűket, amik egy hangot jelölnek (idősebbeknek)
  • idegen nyelvű szövegbe el lehet rejteni anyanyelvű szavakat. Melyik a kakukktojás?
  • szintén kakukktojást kell keresni abban az esetben, ha magyar nyelvű szövegbe idegen írásjelet használunk (vagy fordítva)
  • ki állít meg, hogy te magad is kitalálj egy új játékot?

Figyelem!

Először mi magunk olvassuk át a lapon található szöveget! Ne kérjünk olyant számon a gyereken, ami nem is található meg a lapon.

Jó játszást! Sok sikerélményt az egész családnak!
Egyéb, az olvasáshoz kötődő cikket itt olvashatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...