2012. október 2., kedd

Szélforgót a kertünkbe (vagy házunkra)! (Házi készítésű fejlesztő játékok. II. rész)

Egy keresztalakú vason két műanyagpalack van felszúrva egy botra majd odakötözve. A háttérben zöld lombú fa látszik meg fakerítés részlet.
Alternatív szélforgók.
Gondolkoztál már azon, hogy hányféle funkciója lehet egy PET-palacknak (alias pillepalacknak)? Sorozatom második részében épp  műanyagpalackok (nájlonüvegek) újrahasznosításának egyik lehetséges  módozatát mutatom be. Ugyan,a műanyag nem a kedvenc anyagom, azért egész jó dolgot lehet belőle kihozni.

Szükséges eszközök:
  • palack (tetszés szerinti szám)
  • jól vágó éles, hegyes kés
  • nagy átmérőjű szeg vagy csavar
  • bot (ennek a hosszát majd te megállapítod, attól függően, hogy hova tervezed felállítani
  • nem árt egy cseppnyi kézügyesség (de azért a biztonság kedvéért készítsd elő az elsősegélydobozból a kötszert...)
  • jókedv (feltétlen szükséges!)
Elkészítési mód képekben lépésről-lépésre:

Forró csavarral átfúrt műanyagpalack alsó része közelképben. Szöveg: Először mindenképp az üveg alját az átforrósított szeggel/csavarral olvaszd át.
Először mindenképp az üveg alját az átforrósított szeggel/csavarral olvaszd át.


A műanyagpalack keresztben át van szúrva egy éles, hegyes késsel. A palackban van a kés, s mindkettő egy csiszolatlan fapadon vannak. Söveg: A műanyagpalack keresztben át van szúrva egy éles, hegyes késsel. A palackban van a kés, s mindkettő egy csiszolatlan fapadon vannak. A dugót csavard rá a palackra (jobban tart), majd az éles, hegyes késsel vágj egy kb. 8-10 centis nyílást rá. Nem baj, ha átérsz a palack túlsó oldalára. Ott is kell majd vágnod nyílást. Csak az első vágás nehéz, a többi már könnye/bbe/n megy. Így lehet könnyebben átvágni az üveget. A már kivágott 7-8 centis részt felhasználva először jobbra, majd balra forgatjuk a kést és az üveg túlsó részén egy szintén 7-8 centis vágást ejtünk. Szöveg: Én négy nyílást vágtam bele, de ha te ügyesebb vagy, akkor akár többet is eszkabálhatsz bele. Úgy oldottam meg ezt az átelleni vágásokat, hogy a kezdő nyílásból jobbra-balra forgatgattam a kést, és így alakítottam ki őket.
A dugót csavard rá a palackra (jobban tart), majd az éles, hegyes késsel vágj egy kb. 8-10 centis nyílást rá. Nem baj, ha átérsz a palack túlsó oldalára. Ott is kell majd vágnod nyílást. Csak az első vágás nehéz, a többi már könnye/bbe/n megy.
Így lehet könnyebben átvágni az üveget. A már kivágott 7-8 centis részt felhasználva először jobbra, majd balra forgatjuk a kést és az üveg túlsó részén egy szintén 7-8 centis vágást ejtünk. Szöveg: Én négy nyílást vágtam bele, de ha te ügyesebb vagy, akkor akár többet is eszkabálhatsz bele. Úgy oldottam meg ezt az átelleni vágásokat, hogy a kezdő nyílásból jobbra-balra forgatgattam a kést, és így alakítottam ki őket.
Én négy nyílást vágtam bele, de ha te ügyesebb vagy, akkor akár többet is eszkabálhatsz bele. Úgy oldottam meg ezt az átelleni vágásokat, hogy a kezdő nyílásból jobbra-balra forgatgattam a kést, és így alakítottam ki őket.

A négy kivágott résznél még belevágunk egy-egy centit körülbelül a rés felső és alsó végénél, majd mind a négy bevágott részt kitűrjük. SZöveg: Amikor végeztél a kívánt számú nyílások kialakításával, akkor a nyílások végén egy kb. 1,5-2 centis oldalvágást eszközölsz (mind egy irányba), amik által majd ki lehet forgatni a "szárnyakat", hogy belekaphasson a szél.
Amikor végeztél a kívánt számú nyílások kialakításával, akkor a nyílások végén egy kb. 1,5-2 centis oldalvágást eszközölsz (mind egy irányba), amik által majd ki lehet forgatni a "szárnyakat", hogy belekaphasson a szél.

A vaskampóra erősítjük dróttal egy, az üvegnél hosszabb pálcát és rászúrjuk, beleszúrjuk az elkészített szélmalmot. Szöveg: Ha kiválasztottad a szélforgótok helyét, akkor helynek megfelelő hosszúságú botot keríts neki  (az átmérőjét is vedd figyelembe). Mi egy vasoszlopra szereltük fel, így ehhez még szükségünk volt drótra. Ha kertbe, ablakra vagy a háztetőre szereled, akkor ennek megfelelően járj el. Gondolkoztam vízszintes variánsban is, de rájöttem, hogy ilyen felállásban beléesne az eső.
Ha kiválasztottad a szélforgótok helyét, akkor helynek megfelelő hosszúságú botot keríts neki (az átmérőjét is vedd figyelembe). Mi egy vasoszlopra szereltük fel, így ehhez még szükségünk volt drótra. Ha kertbe, ablakra vagy a háztetőre szereled, akkor ennek megfelelően járj el. Gondolkoztam vízszintes variánsban is, de rájöttem, hogy ilyen felállásban beleesne az eső.

Így néz ki a szélmalom. A felfelőé álló vaskampóra erősített vékony pálcára felszúrt kivágott, kitűrt műanyagüveg. A pálca olyan hosszú kell legyen legalább, hogy egyik vége érje a dugót, másikat meg hozzá lehessen erősíteni valamihez.
Amennyiben megfelelően volt kiválasztva a szélforgó helye, akkor az első szellőfuvallatra meg fog mozdulni. A forgásra még rásegíthetünk egy annyival, hogy a botot meghántjuk körbe kereken a súrlódás helyén.

Mire jó ez a tevékenység?
  • a pillepalackot nem csak szimplán eldobod, hanem új funkcióval ruházod fel: újrahasznosítasz.
  • az új funkció hetekig élményt nyújt az egész családnak: leshetitek, mikor mennyire forog
  • kísérletezhettek vele: melyik az a szélerősség, ami már beindítja a szélforgót, milyen gyorsan pörgeti. Tiszta fizika, nem?
  • új játékotok lesz nulla anyagi ráfordítással: jót tesz a családi kasszának
  • az elkészítésében segédkező, kukucskáló csemetéd új ingernek teszed ki, új ismereteket közvetítsz felé, mindezt játékosan, kreatívan: példát állítasz a tevékenységgel (ügyesebbet, ügyetlenebbet, de legalább veled van, s nem egy idegennel)
A sorozat első részét itt olvashatod!

Több kreatív tippre vágysz? Kérd te is a Kórházi játékok tárházát, ami 19 játékötletet tartalmaz betegség idejére (főleg). Katt ide és töltsd ki az űrlapot!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...