2012. november 29., csütörtök

Milyen ollót használjunk kisgyerekes családban?

Szöveg: Praktikus, újrahasznált ollótartó. Kép: háromszög alakúra meghajlított karton, amire színes krepp-papír szalagocskák vannak ráaplikálva, bennük fogantyújukkal felfelé állított színes ollók.
Praktikus, újrahasznált ollótartó.
Ismered azt a mondást, hogy "kés, villa, olló, nem gyermek kezébe való"?
Én is.
Egyetértesz vele?
Én nem.

Úgy gondolom, hogy meg kell tanítanunk gyerekeinknek a veszélyesnek mondott eszközök használatát, mert csak úgy válhat magabiztos felnőtt, ha tudja, mitől s hogy őrizkedjen. 
Meg aztán, ha állandóan tiltjuk tőle az olló és villa használatát, hogyan tud majd ügyesen enni mire óvodás lesz, hogy fog újabb és újabb tevékenységeket kitalálni, hogyan fogja majd megélni és átélni az alkotó tevékenység okozta örömöt, élményt?

Ha téged eddig csak az tartott vissza a vásárlástól, hogy nem tudtad milyent végy, akkor olvasd végig az összeállításomat.

2012. november 16., péntek

Milyen kabátot vegyek a gyereknek?

Szöveg: Szimpla ujjú kabát. Kép: Közelkép egy piros kabátujjról, amiből kilóg egy fekete kesztyűtartó zsinór.
Szimpla ujjú kabát

A téli kabát vásárlásának szempontjai


Lassan, de biztosan érkezik a tél is. Ma először jó vastag hóharmat esett.
Gondolkodtál már azon, hogy miben fog szánkózni, hógolyózni a csemetéd a plusz - mínusz téli fokokban?
Körbenéztem a piacon és a szekrényben és felmértem a kínálatot. Ne márkákra várj és boltokra, hogy honnan mit mennyiért lehet venni, hanem arra inkább, hogy mire figyelj egy kabát vásárlásakor.

2012. november 12., hétfő

Mi a jó házasság titka?

Sárga rövidujjú polóban hátrafogott hajú mosolygó szemű asszony.
Dánél Magda
Tizenhárom éve vagytok házasok. Hogyan sikerült ennyi időn keresztül megmaradni egymás mellett?

Mi a házasságot halál komolyan gondoltuk és életreszólóan. Az hogy valamiben nem értünk egyet, vagy nem ugyanúgy gondolkodunk, az még nem jelenti a házasság végét. Nem is úgy kötöttük a házasságot, hogy kipróbáljuk, aztán ha nem megy, szétválunk. Mi mindent beleszámítottunk. Nem tizenévesként kötöttünk házasságot, mindenki számolt azzal is, hogy lesznek esetleg buktatók. Ezen túlmutatott a házasságunk.

Van-e nálatok tipikus férfimunka és nőimunka?

2012. november 8., csütörtök

Pénztárcakímélő játékötletek Törpmanó játszófüzetével

Törpmanó füzetei akció alatt-közben. Kép: A téli és nyári játszófüzetek félig egymásra téve, rajtuk kétféle olló, színes karióka/filc, papírdarabkák.
Törpmanó füzetei akció alatt - közben.
Unod már, hogy a törpgyerek kifestősei és foglalkoztatófüzetei félig kitöltve porosodnak a polcon? Úgy érzed, több lehetőség is rejlik egy gyermekeknek szánt füzetben?
Szeretnél másfél óra csendet és nyugalmat? 
Alább bemutatom, hogy mit lehet kihozni Törpmanó játszófüzeteiből!
Kiváló játéklehetőséget rejt testvérpároknak (kis korkülönbségű testvérpároknak), óvodai csoportnak, valamint  nagycsaládos és sokgyerekes tevékenységként!

Rendet nem ígérek, mert az nem lesz! :)

2012. november 5., hétfő

A nagycsaládos élet gyakorlati oldala

 Beszélgetés Dánél Magdával.
 Dánél Sándor, keramikus, és Dánél Magda, asszisztensnő kereken hét gyereket nevelnek. Forrás: erdely.ma
Hét gyerekes családhoz kell egy kis logisztika. Hogyan oldjátok meg a gyakorlatban a családi élet megszervezését? Főzés, takarítás...

Most már nagyok a gyermekek, önállóan boldogulnak. A főzés, szerintem ugyanúgy történik mind egy kis családban, csak nagyobb mennyiségben, kicsit több időbe kerül, de számomra elenyésző ez a plusz. A takarításnál a gyerekeket is befogjuk. Mikor a gyerekek kicsik voltak, akkor egy kicsit nehezebb volt, ez az igazság. Néha a szomszédot vagy a keresztszülőket megkértük, hogy a gyerekekkel maradjanak pár órát, hogyha nekem el kellett mennem. Sajnos, a nagymamák távol vannak, így az ő segítségüket nem élveztük. Hiányzott az udvar.

Miért pont hét gyerek?

2012. november 2., péntek

Egy nem hétköznapi szülőértekezlet margójára

Szöveg: szerinted? Kép: Kézírással írva: Milyen a jó gyermek? Szófogadó, türelmes, szorgalmas, figyelmes, élelmes, parapács, nem irigy
Szerinted?

Minden szülőnek el jön életének az a pillanata, hogy részt vesz legalább egy szülőértekezleten. Az egyszeri szülő általában vegyes érzelmekkel vág neki e feladatnak: korán jön, el ne késsen, izgatottan lesi a többi szülőt, figyeli a tanerőt, reszket, hogy vajon mennyi pénzt kell adni, reszket, hogy nehogy valami rossz derüljön ki a gyerekéről, s ha kellemetlen emlékei vannak az iskolai évekről, már a suli kapujában görcsbe rándul a gyomra...

Ha magadra ismertél a fentebbi sorokban, vagy gyakorló pedagógus vagy és ugyanígy érzel szülőértekezlet tartás előtt-alatt, akkor örömmel értesítlek, hogy lehet másképp is!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...