2013. január 27., vasárnap

Farsangi maszkara harcos fiúknak, lányoknak

Te is szeretnél fiadnak valami igazi különleges farsangi maszkarát az ovis vagy iskolás farsangi mulatságra?
Valami igazi fiúsat kér a gyerek, s fogalmad sincs, melyik oldalról fogj hozzá a problémamegoldáshoz?
Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogy a 7 és féléves Misó miként oldotta meg lovagi (?) Darth Vader-es felszerelésének a megvalósítását.

A szülői minta

Ugye, te is tapasztaltad már, hogy a gyermeked éppen úgy dajkálja babáját, úgy szólítja meg a társát, úgy szidja meg testvérét (és még sorolhatnám a példákat), ahogy tőled látja.

Ha akarod, ha nem, tükröt tart eléd.


Ez a bejegyzés átkerült a Neveld bátran! oldalra. Ide kattintva tudod elolvasni.

2013. január 18., péntek

Minden így kezdődött el

Tanultam pedagógiát, pszichológiát, nyelvészetet,  sportoltam, kórusra jártam, extrém nyelvekkel ismerkedtem, játszóház tanfolyamot végeztem el, a nekem tetsző témákból még tédékáztam is (tudományos diákköri konferencián való részvétel zsargonja), mégha nem is volt a szakom (pl. néprajz).

Mindez jó alkalom volt arra, hogy minél többet magamba szívjak a világból. Ráadásul megismertem az emberek típusait, megtanultam a nyelvükön beszélni.
  
Szöveg: Légy te is mosolygó szülő! Csatlakozz a csapathoz! Kép: A háttérben gyerekrajz, ami egy lila hajú, teli szájjal nevető leánykát ábrázol. Rajta:  Szeretnéd megérteni gyermeked? Szeretnéd, ha megértene valaki? Szeretnéd, ha megértenéd saját magad?  Kétségeid vannak, jól csinálod?    Szülők iskolája  Időpont:  2013. február 8-10.   5 lépcsős hétvégi interaktív előadássorozat első része: Elég jó szülő vagyok-e? A szülői élet buktatói  Itt eloszlanak kétségeid, választ találsz kérdéseidre! Előadók: Daróczi Irén, Gyergyai Réka, Kosztándi Tímea    A kurzus csak akkor indul, ha a minimális 15 fős csoport összegyűl. A kurzus ára: 15 fős csoport esetén egy hétvégi kurzus ára 190 RON. 20+ fős csoport esetén egy hétvégi kurzus ára 160 RON.   Érdeklődni, jelentkezni a zelegor kukac zelegor pont com emailcímben lehet. Jelentkezési határidő: 2012. január 30.
Légy te is mosolygó szülő! Csatlakozz a csapathoz!
Végül a moldvai Diószén faluban kötöttem ki mint magyartanár.
Itt, Moldvában ébredtem rá arra, hogy hihetetlen szerencsém volt a gyerekkorban, fiatalkorban megélt, átélt tapasztalataimmal, élményeimmel. Igazából itt éreztem azt először, hogy kellő képpen fel tudom használni tudásomat. Igazán hasznát vehettem tanulmányaimnak.

2013. január 9., szerda

Mostanában azon gondolkodom, hogy... (kérdőív kiértékelés II. rész)


Szöveg: Kérdőív részlete. Kép: Kék-fehér, madárkás, virágos, növényes, felhős keretbe foglalt kérdőív részlet. A részletben három megkezdett kérdés, amire a választ a kitöltő kell megadja.
Kérdőív részlete.
Az általam végzett felmérésnek voltak szabadon kitölthetős részei is. Ezek olyan feladatok voltak, amelyeknél a kitöltőknek egy-egy megkezdett mondatot kellett befejezniük szabadon, saját gondolatuktól vezérelve.
Az első megkezdett mondat így hangzott: Mostanában azon gondolkodom, hogy... 
A beérkezett válaszok témakörök szerinti összesítését meg alább olvashatod.
Nyilván nem tettem közzé minden beérkező választ. A bejegyzésbe bevágott válaszok alapján azonban nyilvánvaló, hogy a válaszadók,  a jótékony névtelenség köntösébe burkolózva, néha fájdalmasan őszinte válaszokat adtak. S ezeknek a fájdalmasan őszinte válaszoknak a gondtalan, derűs válaszok keveredéséből kapjuk meg azt a reális képet, amivel a legtöbb anya gondolatban foglalkozik.

2013. január 7., hétfő

Formás híg palacsinta névnaposoknak

Szöveg: Szív-, mikulás- és hóemberalakú palacsinták. Kép: Szürkés árnyalatú fekete tányéron elhelyezve egy-egy szív, mikulás- és hóemberformájú palacsinta.
Szív-, mikulás- és hóemberformájú palacsinták

Újabb tipp, hogyan hasznosítsd a mézeskalács formáidat!

Sokat gondolkoztam azon, hogy milyen finomsággal álljak elő a névnaposaim elé. Mert ugye, a torta az marad szülinapra meg évfordulókra, de valami spéci kellene névnapra is.
Ezen kívül, még az is probléma volt, hogy így ünnepek után, mi legyen az az édesség, amit meg is eszünk, amit nem csak a szemünkkel kívánunk.
Így találtam ki a palacsintát, mint névnapi ünnepi finomság.
Idén először variáltam is egy keveset.
Nézd meg hogyan!

2013. január 6., vasárnap

Te milyen problémával küszködsz? (Kérdőív kiértékelése I. rész)

Szöveg: Kérdőív részlete. Kép: Kék-fehér, madárkás, virágos, növényes, felhős keretbe foglalt kérdőív részlet. A részletben kérdések és válaszok: hány gyereked van, hány éves/ek, mindennapi gyerekes életedben milyen problémával találkozol, mi foglalkoztat téged a legjobban? Ez utóbbira a válasz olvasható a bejegyzés vége felé.
Kérdőív részlete.
2012. decemberében végeztem el egy kérdőíves felmérést szülők körében, hogy megtudjam, melyek azok a területek, amelyek több szülőnek is gondot okoznak.
Konkrétabban azt térképeztem fel, hogy melyek azok az általános gyereknevelési problémák, melyek azok a szülői gondok, amelyekkel a mai világban többségünk szembesülni kényszerül.

2013. január 2., szerda

Korcsolyapálya készítése házilag

Szöveg: Indul a korcsolyázási-szezon! Kép:Két dzseki és sínadrág összeállításban gyerek áll háttal a fényképésznek egy eléggé havas korcsolyapályán. Az egyik gyerek sárga sapkás, piros kabátos, lilanadrágos. Hagyományos balerina korcsolyája van.  Amésik gyereknek mintás lilás sapkája, két színű lila kabátja és fekete sínadrágja. A lábán csatos, állítható korcsolya van.
Indul a korcsolyázási-szezon!
Neked is van otthon maszkurád, akit ebben a vakációs időben le szeretnél foglalni?
Gondolkoztál azon, hogy melyik lenne az a tevékenység, ami minimális költségvetésből is elérhető?
Szeretnéd, ha többet lennétek kinn a friss levegőn?
Szeretnétek valamit sportolni, de semmi sincs a közeletekben?
Mit szólsz a korcsolyázáshoz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...