2014. április 10., csütörtök

A testvérféltékenység leküzdésének gyakorlatáról

Kistestvér születik?
Egyik kicsi, másik pici?
Vagy nem is olyan kicsi, de gond van a testvérke elfogadásával?

Hogyan csináld, hogy kecske is jóllakjék, s a káposzta is megmaradjon? Vagyis, a picit is lásd el, de a naggyal is törődj és egyik baba se sínyledje meg (túlságosan) az új családi állapotot. Hogyan kezeld a testvérféltékenységet?



Összeírtam egy pár gyakorlati tippet. Egyik-másik dolog talán bonyolultnak meg kényelmetlennek hangozhat, de mostanra - hogy kétgyerekes anyuka lettél -, ugye felfedezted rejtett, szunnyadó tehetségeid? Úgyhogy, használd ki őket!

Amit tehetsz:
  • szoptatáskor olvass mesét a nagynak, vagy játszódj vele a földön/ágyon elnyúlva: kirakózni, legovárat építeni, babázni, főzőcskézni így is lehet
  • ha szeret a gyereked a hajaddal játszani, kérd meg, varázsoljon neked frizurát. Ez már háromszoros előny: eszik a kicsi, lefoglalod a nagyot, s (végre) veled is foglalkozik valaki! - Feltéve, ha szereted, a hajbabrálást, és nem tépik a hajad...
  • iktass be napi programotokba olyan foglalkozásokat, amit csak a naggyal végzel. Lehet ez főzés, teregetés, bevásárlás, mindegy hogy mi (míg biztonságos a számára), a lényeg, hogy ilyenkor csak rá figyelsz és őt hallgatod. Szeretgesd, babusgasd, játssz egyes-egyedül vele!
  • sokat segíthet a helyzeten az is, ha az ölben levő babának megmutogatod az idősebb testvér játékait, rajzait, egyéb alkotásait
  • az is oldja a szorongást és feszültséget, ha a nagyobbik füle hallatára mesélsz a karonülőnek a nagy testvér jó tulajdonságairól, dícséred őt, példaképként állítod a picuri elé: mikor megnősz, te is ilyen ügyesen rakod egymásra a kockákat, építesz várat, színezed ki a rajzot. Mit számít az, hogy a pincuri alig pár hetes vagy hónapos! A lényeg, hogy a nagyban az marad meg, mennyi mindenért értékelik őt, mennyi mindenben ügyes, sőt, ügyesebb a kistestvérnél.
  • ha ölbe kéri a kicsit, megfelelő körültekintés és óvintézkedés után, add kezébe, hadd büszkélkedhessen vele: erre is képes
  • kérd meg a nagyobbat apró szívességekre a pici körül: mikor tisztába teszed, mikor fürdeted, eteted, hozzon pelust, popsikenőcsöt, válassza ki a ruháját, segítsen öltöztetni-vetkőztetni
  • figyelj azonban oda, hogy ne terheld le gyermeked a kistestvér körüli teendőkkel (mindig mindenben megfeleljen neked a testvéri szerepében, hagyd önmaga is lenni). Van úgy néha, hogy nem szeretne segíteni vagy egy bizonyos tevékenységben résztvenni. A kistestvér nevelése nem a nagyobb testvér feladata.

Ám, mielőtt ebbe belefognál, vizsgáld felül, mivel hitegetted a nagyot a kicsi születése előtt. Mert ha azt mondtad neki, hogy "majd meglásd, milyen jó lesz, mikor a testvérkéd megszületik, mert lesz kivel játszódj", akkor sürgősen korrigáld ezen állításod, mert azért te is érzed most már, hogy kijelentésed nem fedi a valóságot. Így a nagyban téves képzetek alakultak ki, illetve csalódottá vált, amik meghatározzák a kicsihez való viszonyulását.

S ha mindezeket a gyakorlatba is ülteted, számíts arra, hogy minden törekvésed és igyekezeted ellenére lesznek olyan alkalmak, amikor úgy tűnik falra hányt borsót ér erőfeszítésed.

Ötletet keresel, mit is játszhatnál csemetéiddel? Kérd te is Törpmanó két ingyenes játékos füzeteit, amit otthoni és kórházi használatra egyaránt használhatod. 
Kattints ide, töltsd ki az űrlapot, s érkeznek a linkek!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...