2014. április 17., csütörtök

Babanézés szabályai őszinte zöldfülűek számára *

Legjobb barátnőd babát szült?
Feldobódtál a hírtől, hogy a sógornőd, netán azt a rokonszenves
szomszédasszonyt kiengedték a kórházból pár napos újszülöttjével?
Nincs gyermeked, de érzed, hogy itt valamit tenni kell?

Szóval, zöldfülű vagy, segíteni szeretnél, s nem tudod, hogyan? Nem tudod, mit illik vinni radinába, netán mi lenne hasznos? Nézzük csak.

Régebb a radinázás aktív segítséget jelentett a gyermekágyas anyukának. Az asszonytársak beosztották maguk közt, hogy ki, mikor megy segíteni. Ennek a segítségnek úgy anyagi, mint lelki vonzata is volt, és mint egy önsegélyző bank úgy működött. Számíthattak egymásra, egymásnak adták vissza a jóságot, a segítséget.
Manapság inkább a formaságokon és az anyagi oldalán van a hangsúly. Illik babanézőbe menni, illik valamit vinni, ami a babának szól (nem mintha, a baba számba is venné azt a valamit). Az anya... az anya valahogy másodlagos szereplővé vált.

Pedig igazából az anya az, aki a leginkább rászorul a segítségre.

Ha igazán segíteni szeretnél, s nem csak a szád tátani a kiságy mellett, ha azon gondolkodsz, hogy miként teheted magad hasznossá gyermekágyas nőismerősödnél, akkor alább olvashatsz pár tippet, mivel könnyítheted meg asszonytársad életét.

  1. Először is, jelentkezz be, egyeztess időpontot, mikor mehetsz babát nézni. Lehetőleg az anyával beszéld meg, mert apuka izgalmában vagy buzgalmában tuti a lehető legrosszabb időpontot adja meg.
  2. Kérdezd meg, milyen babás cuccra van szüksége a családnak, mert nem biztos, hogy a tizedik zörgő láttának és a huszonhetedik babatusfürdőnek örülni fognak. (Manapság majd' minden család saját maga szerzi be a babakellékeket, s inkább a lelki oldalról szükséges a támogatás.)
  3. Kérdezd meg, mire van szüksége az anyukának, kell-e vigyél valamit neki valamelyik boltból. (Sok esetben szükség lenne valami spéci dologra, de nem jut hozzá, mert körülményes megszervezni az odajutást.)
  4. Vigyél ételt neki (és ne egyél belőle, hadd meg neki)! Hidd el, bármilyen ételt is viszel, jó lesz. Addig se kell főzni, lábon állni.
  5. Pakolj fel egy stósznyi lájtos olvasnivalót, készítsd elő a bögre forró csokit vagy teát és elemezzétek ki a lehető legapróbb részletekig Vilmos herceg fess uniformisát, Kate legújabb ruháját, a királyi család tagjait stb. (Semmi sem kapcsol ki jobban egy hét éjszakázás után, mint egy kiadós csajos röhögcsélés az élet apró örömei felett. Igazán ezt überelni csal egy jól átaludt 3 órával lehet...)
  6. Kérdezz rá a testi és lelki állapotára, rögtön a babát érintő kérdések elhangzása után! (Az anyát legtöbbször arról kérdezik, eszik-e, alszik-e a kicsi, van-e elég teje -ahogy valakiből friss anya, a tejtermelés közbeszéd tárgya lesz: mindenkinek van véleménye, bárki rákérdezhet, és illik/elvárják/ választ adni- de igazából az anya lelki- fizikai szükségleteiről nem kérdezik.)
  7. Ajánld fel segítséged a házimunka terén. Fogd meg, tedd arrébb, tisztítsd ki, ha úgy látod, szükséges, s megvan rá a beleegyezés. (Van, akinek óriási dolgot jelent az ilyenfajta segítség, s megint van, aki maga szereti végezni.)
  8. Legyél bébiszitter annyi ideig, míg anyuka kiáztatja magát a kádban, elmegy fodrászhoz, masszőrhöz stb., vagy egyáltalán kinéz a fejéből kerek fél órát (kettőt?). (Tudod, milyen nagyszerű érzés, hogy nyugisan be/megszáríthatod a hajad, anélkül, hogy fülelned kéne minden nyöszörgésre?).
  9. Távozásod után is tartsd vele a kapcsolatot! Ne lepődj meg, ha neki az éjjel 1 óra vagy a hajnali 6 a legideálisabb időpont a csevegésre. Olykor csörögj rá, hogy alkalma legyen családon kívüli normális, felnőtt emberekkel is beszélni az anyukának.
Te mivel egészítenéd ki a listát?

*magyarázat: zöldfülű mert, sejtése nincs, milyen kisgyerekkel az élet, és őszinte, mert, annak ellenére, hogy nincs saját tapasztalata a témáról, azért őszintén viszonyul hozzá, mer eltérni a konvencióktól.

1 megjegyzés:

Szmarta írta...

vigyél neki főtt ebédet ajándékba, mint régen, mert főzni van a legkevésbé ideje

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...