2014. április 1., kedd

Csecsemőgondozás a családban (Interjú dr. Hatházi Annamária gyermekgyógyász szakorvossal)

Babád van? Bizonytalan vagy, hogyan is kéne ellásd a csöppséget? Félsz attól, hogy valamit rosszul teszel? Fórumokon, listákon egymásnak ellentmondó véleményeket olvasol? A szomszéd anyuka tanácsa nem talál a barátnőével?

Megkérdeztem helyetted a gyermekorvost!

Alább olvashatod, melyek azok a lényeges dolgok, amikre oda kell figyelned. 

Kezdjük onnan, hogy kiadják a csecsemőt a kórházból. Milyen tisztálkodószereket szerezzen be a friss család, amik elengedhetetlenül szükségesek? Melyek azok a szerek, amik teljesen feleslegesek?
A csecsemő bőre nagyon vékony és érzékeny, ezért fontos, hogy a tisztálkodószerek megválasztásakor vegyük figyelembe, hogy az adott szer ne tartalmazzon szintetikus konzervalószereket, festékanyagokat, illatosítóanyagokat. A legfontosabbak, amire egy újszülöttnek szüksége van, az a babaolaj, ami lehet egyszerűen felfőzött és lehűtött olivaolaj is, babaszappan vagy fürdősó, tusfürdő, popsikrém.

A mai gyakorlatban nagyon elterjedt popsitörlők használatát viszont nem nagyon javaslom, csak szükség esetén alkalmazzuk őket, mivel helytelen használatuk húgyúti fertőzést okozhat a babáknak (különösen lányoknál fordul elő ez a betegség).

Fürösszük-e naponta a csecsemőt?
A köldökcsonk leesése után naponta a teljes testet fürösztjük. Vannak azonban olyan nyugati tendenciák, melyek szerint elég a heti kétszeres fürösztés. A fürösztés mindig a nap azonos időszakában történjen, előnyösebb este. A fürösztés előtt mindig mindent készítsünk elő. A szakkönyvek azt ajánlják, hogy a fürösztést lehetőleg mindig azonos személy végezze. A testrészeket fentről lefele kezdjük mosdatni (fej, fül, nyak stb.).
NB! A pelenkás csecsemő székletes, vizeletes fenekét minden pelenkacserénél mossuk le.

Mennyi egy csecsemő pelus átlagfogyasztása? Normális-e, ha napi öt széklete van vagy ha ötnaponta egy van csak?
A pelenkafogyasztás száma kb. 7. Naponta minden etetés előtt ajánlott az újszülöttet tisztába tenni. A székletek száma változó. Az anyatejes csecsemőnek minden etetés után lehet széklete, de ez nem törvényszerű. Vannak, akik ritkábban ürítenek székletet. Az újszülött ha jól fogyaszt, nyugodt, nem kell aggódni, ha 3-4 napig nincs széklete.
Sok anyuka nagyon hamar a glicerin kúphoz folyamodik, de tudni kell, hogy annak gyakori használata megszokáshoz vezet. A kúpot csak orvosi ajánlatra használjuk. Ha a székletürítés meghaladja a hetet és a csecsemő nem fejlődik a korának megfelelően, orvoshoz kell fordulni.


"Még meg sem értél egy napot,
s már kapsz egy cédulát."
Mikortól ajánlott kivinni a kicsit a levegőre? Hogyan szoktassuk hozzá az újszülöttet a friss levegőhöz?
A fokozatosság elve ajánlott. Az első életnapokban nyitott ablak mellett levegőztetjük 3-5, majd 15-20 percig a felöltöztetett csecsemőt. Ne érje közvetlen légáram. Nyáron 1-2 hetes, télen 2-4 hetes korban lehet szabadon levegőztetni. A kezdeti 5-10 perces időtartam fokozatosan növelhető.


Hogyan öltöztessük a babát? Vannak-e olyan egyértelmű jelek, amelyek fázásra vagy kimelegedésre utalhatnak?
A ruha legyen megfelelően hőszigetelő, de levegőző, könnyen tisztántartható, nagysága, szabása, színe a gyermek korához és személyiségéhez illő. Az öltözék legyen réteges. Az első napokban a baba hőháztartása még fejletlen, melegebben kell öltöztetni, majd úgy, ahogy mi öltözködünk, persze a kicsi igényeire is figyelve. Ha hideg a keze, lába akkor adjunk még valamit rá, ha pedig túl van öltöztetve, nyugtalan, akkor távolítsunk el egy réteget.


Az igény szerinti vagy időre történő szoptatáshoz ragaszkodjon a kismama? 
Ha csak anyatejes táplálásról van szó, akkor a szoptatás kérésre történik a baba igényeinek megfelelően. Hozzátáplálás, mesterséges táplálás esetén pontos időre történő etetés ajánlott.

Meddig áll fenn és milyen esetekben a bölcsőhalál?
Bölcsőhalálról beszélünk, ha valaki 1 évesnél fiatalabb korban váratlanul veszíti el életét, s a leggondosabb anamnézis felvétellel, helyszíni illetve patológiai vizsgálattal sem tisztázható a halál oka. Többnyire 2-4 hónapos korú, 3:2 arányban inkább fiúcsecsemőket érint. Gyakoribb ősszel és télen. Hajlamosító tényezők: fulladás, hason fektetés, gastro-oesophagealis reflux (a gyomor tartalma visszafolyik a nyelőcsőbe, mivel a gyomor záróizma csecsemő korban még nincs eléggé megerősödve), együttalvás, pólyázás, vérszegénység, alultápláltság, növekedési zavar, dohányfüst. Tény, hogy elalvás után a babát az oldalára kell fektetni, hogy nehogy aspiráljon (belélegezze a felböfizett tejet).
Szoptatás, tápszerezés, hozzátáplálás? Melyik mikortól ajánlott és meddig?
Elengedhetetlen tartózékai egy kisbabás háznak.
A kizárólagos anyatejes szoptatás 5-6 hónapig tart. Az anyatej a legideálisabb élelmiszer a baba számára. Nagyon fontos az anya odaadása, céltudatossága, önfegyelme. Ezt azért emelem ki, mert nagyon sok anya hamar feladja és elfogadja, hogy nincs teje, de tudni kell, hogy az a folyamat, amelynek során az anyai mell működése összhangba kerül a csecsemő igényeivel 6 hétig is eltarthat.

Persze ha mégsem elég az anyatej, akkor pótlásra van szükség.

A kizárólag anyatejjel táplált csecsemő hozzátáplálása 6 hónapos, a mesterségesen tápláltakké 4 hónapos korban ajánlott.
Szükséges-e vitamint, immunerősítőt adni a csecsemőnek?
A D-vitamin, K-vitamin kivételével a babáknak egyéb vitaminra és immunerősítőre nincs szüksége, ha csak nincs valamilyen alapbetegsége.
Melyek azok az alapgyógyszerek, amelyek jó, ha kézügynél vannak baj esetén egy csecsemős házban?
Lázcsillapító (paracetamol 125 mg kúp) nem hiányozhat a házból.
Melyek azok a jelek, amikor sürgősen ügyeletre kell szaladni a csecsemőnkkel? 
A következő esetekben forduljunk minél hamarabb orvoshoz:

  • dr. Hatházi Annamária
    magas láz – 39 C fölött,
  • nyugtalanság, aluszékonyság
  • görcsroham
  • nehézlégzés,
  • aspiráció,
  • apnoe – a légzés megállása több mint 20 sec-ig.


    Hatházi Annamária gyermekgyógyász szakorvos 1978-ban született, barátosi származású. Középiskolai tanulmányait Kovásznán végezte a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban, majd a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetemre felvételizett, amit 2003-ban végzett el. Öt év rezidensi munka után, 2009-ben került a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház gyerekosztályára. Első babáját várja.

    Kórházba kerültetek a totyogóddal? 
    Valami olyan játéktippre vágysz, amivel jól el lehet játszani a kórházban?
    Kérd te is most a Kórházi játékok tárházát.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...